Arkitekten – en designer i stor skala

Vart man än vänder sig i en stad ser man arkitektur – denna byggnadskonst som liksom människans andra konstformer har utvecklats genom åren. På det sättet kan man genom arkitekturen spåra en stads historia, och se hur människans estetik har förändrats. Något som dock inte har förändrats är att arkitektur i alla tider har kombinerat estetik med funktion – en byggnad ska vara ändamålsenlig såväl som vacker att se på. På det sättet (att de kombinerar funktion med form) är en arkitekt egentligen en designer som arbetar med byggnader – i betydligt större skala än de flesta andra formgivare gör.

En arkitekt arbetar med alla aspekter av en byggnad, från den övergripande planlösningen till detaljer som fönster och dörrar. De sistnämnda kan dock även designas fristående från huset, till exempel de fönster som finns att köpa på Byggmax.se och andra byggvaruhandlar. På det sättet är arkitekten inte den självklara deltagare i en huskonstruktion som hen var förr i tiden; numera finns hus som färdiga byggsatser, som husköparna själva sätter ihop.

Självklart finns det dock fortfarande behov av arkitekter idag, framförallt vid större konstruktionsprojekt finansierade av företag eller av staten. I Sverige är ”arkitekt” inte en skyddad yrkestitel – däremot kan man om man har en fullbordad arkitektexamen (som uppfyller de krav som EU ställer för kvalifikation) och två års arbetslivserfarenhet tilldelas titeln arkitekt SAR/MSA, som utfärdas av Sveriges Arkitekter, en bransch- och fackorganisation. På det sättet är det fortfarande begränsat vilka som är kvalificerade att faktiskt arbeta som arkitekter.

Posted augusti 4, 2017 in: Design by linn

fudge-lite