Design i barnens värld

Även om vi inte tänker på det medvetet, är vi omgivna av design konstant i våra dagliga liv. Få aspekter av all denna design runt omkring oss har så mycket eftertanke och planering bakom sig som produkter avsedda för barn. Detta har flera anledningar – dels för att konsumenter är villiga att lägga ned mer pengar på kvalitet och bra design när det kommer till sina barn, dels för att föremål för barn faktiskt kräver mer när det gäller säkerhet och praktikalitet. Ett tydligt exempel på det är barnvagnar, som under småbarnsåren nästan blir som ett andra hem för både föräldrar och barn – i barnvagnen ska inte bara barnet få plats, utan också allt det som barnet behöver när man går utanför hemmet, som extra blöjor, tvättlappar, blöjpåsar, barnmat, nappflaska, napp, våtservetter, haklapp, sked och eventuella leksaker eller gosedjur. Det blir med andra ord en hel del packning som ska få plats i barnvagnens underrede. Samtidigt ska barnvagnen vara tillräckligt smidig för att en person ensam ska kunna manövrera den relativt enkelt på gator och torg. Om du vill se ett exempel på hur formgivare har löst denna ganska svåra kombination kan du gå in på Bigbaby.se, där du bland annat hittar barnvagnen Bugaboo Donkey. Med hjälp av olika moduler och tillbehör är denna barnvagn så anpassningsbar att man genom hela barnets barnvagnsår kan ha en vagn som passar ens behov perfekt.

Just ett av de tillbehör man packar i vagnen, nappen, är ytterligare ett exempel på hur viktig design är i barnens värld. En napp må verka enkel i sin utformning, men mycket tanke och planering ligger bakom att utforma nappen så att den ligger bra i barnets mun, att välja material som är tåliga och säkra för barnet och att välja färger och mönster så att både barn och vuxna tycker att den är söt eller rolig.

Självklart är också formgivningen av barnets leksaker något som kräver stor eftertanke. De som designar leksaker åt små barn måste inte bara tänka på att de ska vara roliga, utan också på att utforma dem så att det inte finns några lösa delar som barnet kan sätta i halsen, och på att välja material och färger som är säkra för barnen att stoppa i munnen – så som små barn ofta gör.

Posted september 30, 2017 in: Design by linn

fudge-lite