Modedesign – en populär sysselsättning

Att vara modedesigner är ett prestigefullt yrke; det innebär att man inte längre följer trender, utan istället är den som skapar nästa års trender. Med tanke på hur viktiga kläder är för många, och att vi människor använder kläder för att uttrycka vår identitet, är det inte svårt att förstå att modeskapare har stor makt i dagens samhälle. Det räcker med att nämna några ikoniska modeskapare från 1900-talet (Coco Chanel, Vivienne Westwood, Yves Saint Laurent, Georgio Armani, Gianni Versace) för att också förstå att det inte är en helt ny företeelse att modeskapare har denna maktposition.

Att följa i Chanels eller Versaces fotspår är dock lättare sagt än gjort, då många aspirerar att göra samma sak, och konkurrensen i branschen är mycket hård. Det är en bransch där det inte räcker att ha mycket talang – man måste också ha rätt kontakter, för att få den där chansen som gör att man får sitt genombrott.

En bra grund om man satsar på att bli modedesigner är dock att gå en utbildning i ämnet, för att få de kompetenser som behövs. En prestigefull utbildning i området i Sverige är kandidatutbildningen i modedesign vid Textilhögskolan i Borås. Utbildningen är tre år lång, och leder fram till en konstnärlig kandidatexamen. Under de tre åren får studenterna lära sig olika tekniker inom textilkonstruktion, som stickning, vävning och print, och arbeta med kläder inom olika områden – allt från rent mode till kläder med funktion för exempelvis sport. Dessutom har man som student möjlighet att rikta in sig på de områden som intresserar en allra mest, och således börja bygga på sin framtida karriär som designer redan under skolgången.

Har man mindre långtgående aspirationer, och bara ska designa de nya profilkläderna till sitt företag, kan man dock göra det betydligt enklare, och utan en lång utbildning. Det räcker med att gå in på Medtryck.com, och välja från något av de många plagg i olika modeller och färger som finns i deras utbud.

Posted september 20, 2017 in: Design by linn

fudge-lite