Design finns överallt – öppna ögonen

Allt vi ser har en design, både det vi människor skapar och det skapade i världen: växter, djur, landskap et cetera. Karuselldörrar från Boonedam.se har en design likväl som kaffekoppen du dricker ditt morgonkaffe ur. Design uppstår oavsett om vi är medvetna om det eller inte och design kommunicerar någonting. Så du som skapar och säljer produkter eller tjänster, ta en funderare över vad din design kommunicerar.

I en recension av utställningen ”Metamorphoses – Jeunes Artistes En Europe” talas om att “gränserna mellan skulptur, måleri, mode och design är flytande eller upplösta”. Eftersom själva definitionen av design enligt Wikipedia är att det beskriver ett föremåls konstruktion och utseende, så blir formuleringen i recensionen missvisande. Skulptur, måleri, mode är och har design. Definitionsmässigt kan man inte särskilja design från andra konstformer, utan design finns inbakat i dem alla. Design återkommer i allt vi ser och rör vid.

Exempelvis vid framställning av bilar är design en viktig del. Design är också en av de egenskaper som bilen bedöms för, exempelvis vid recensioner i nyhetstidningar. Enligt Dagens Nyheter får exempelvis nya KIA e-soul betyg fyra av fem möjliga för sin design.

En plats som enligt Dagens Nyheter är ett ställe att upptäcka design på om man har intresse för det, är Valencia, både på det sättet att det finns gott om muséer med utställningar inom design. Att döma av bilderna så är medveten design något som i stor utsträckning verkar genomsyra Valencia. Fantastiska byggnader med oväntad och ibland okonventionell design och struktur. Den design som finns på olika platser i världen vittnar om de tidsepoker de vuxit fram under och de strömningar inom design och formgivning som pågått just då.

Ett annorlunda konstverk med en mycket säregen design är ett uppblåsbart moln från Wanås skulpturpark som man kunde läsa om i Svenska Dagbladet den tjugonionde april. Konstverket är fjorton meter högt och tjugotvå gånger tjugoåtta meter på bredden och längden. Det är designat av Peter Geschwind och Gunilla Klingbergs och består av presenningar som sytts ihop. Varifrån får man en sådan idé? Men det är väl just det som är konst, bland annat i alla fall, att få ge utlopp och uttryck för idéer och kreativitet.

I en smartphone finns massor av design inlagd. På samma sätt finns även outtömliga möjligheter att skapa design med hjälp av en smartphone. När vi lägger upp bilder på sociala medier, såsom Instagram, Twitter och Facebook så har vi alla möjligheter att skapa vår egen design av bilderna. Först och främst handlar själva bildtagandet om design. Därefter kan man skära till, ändra ljussyrka, svärtning, nyanser i fotot. Man kan lägga på ett, två eller flera olika filter. Man kan lägga till text och symboler i bilden innan man postar dem. Allt detta handlar om design.

Så öppna ögnonen. Design finns överallt. Njut av den. Dra nytta av den.

Posted maj 21, 2019 in: Design by linn

fudge-lite