Skandinavisk design

Den skandinaviska stilen har blivit en stor hit inom många designområden. Det är den avskalade, men väldigt genomtänkta konceptet som gjort sig populärt runt om i världen. Klassiska former skapade i fina kvalitetsmaterial, karaktäriserar skandinavisk design.

Här berättar vi lite närmare om vad som gör den skandinaviska designen unik och varför den är så omåttligt populär. Vi ger dig även tips på hur du inreder skandinaviskt!

Kvalitet och hållbarhet

Oavsett om vi talar möbler, inredning eller kläder representerar den skandinaviska designen det klassiska och enkla stilen. Den gemensamma nämnaren är att det alltid görs med fokus på kvalitet. En av Sveriges främsta modemärken, filippa k, är ett utmärkt exempel på hur design kan bli trendigt även om fokus ligger på helheten istället för trenderna. Filippa K har bland annat vunnit det prestigefyllda modepriset Guldknappen som ett bevis för modehusets förmåga att förvalta den skandinaviska designen genom ett helhetligt och hållbart skapande.

Om vi håller oss kvar vid just klädskapandet tyder mycket på att den skandinaviska designens hållbarhetsfokus varit före sin tid. Idag är det ett faktum att modevärlden allt mer är på väg bort från det som kallas slit och släng samt att vi står inför ett slags paradigmskifte.

Funktion och okomplicerad design

Inom inredningsdesign har den skandinaviska stilen i tider representerat en kvalitet som gjort sig populär i hela världen. Stora designers har blivit något av förgrundsfigurer för den stil vi idag starkt förknippar med Skandinavien. Alvar Aalto, Arne Jacobsen och Bruno Mathsson har alla varit med och formgett Skandinaviens designhistoria. Den gemensamma egenskapen hos dessa nämnda designers är funktionalitet och praktikalitet. Det handlar helt enkelt om att ge design en större betydelse i en vidare kontext. En enkel och okomplicerad design som ändå uppfyller funktion och sin praktiska förväntan. Samtidigt som ton, färg och form samspelar i en harmonisk känsla för att passa olika miljöer.

Ett skandinaviskt inrett hem präglas av mjuka linjer och mönster inspirerade från den omgivande naturen så som is, strandkanter eller bokskogar. Den långa vinterperioden innebär mörka tider, vilket bidrar till ett starkt begär efter ljus. Därför är ocksså den skandinaviska designen präglad av en slags förkärlek till ljusa tonsättningar.

Tips på skandinavisk inredning

Med tämligen små medel kan du enkelt få ditt hem att andas en skandinavisk inredningsstil. Ett stående tips är att satsa på natur och funktion, men så klart med fokus på hållbarhet och kvalitet. Låt gärna din inredning skapas utifrån den omgivande naturen och klassiska inslag från den skandinaviska miljön. Den här sortens inspiration kan användas på allt från val av golv till den slutliga väggdekorationen.

Det öppna landskapet har sin viktiga roll inom skandinavisk design och du skapar detta genom att välja en ljus färgbas. Satsa gärna på ett vackert trägolv som harmoniserar fint med ljusa väggar och inslag av stenputs eller granit. Trä som kombineras med gröna växter ger dessutom en ombonad känsla i hemmet.

Posted februari 10, 2020 in: Okategoriserade by linn

fudge-lite