Funktion och ergonomi inom design

Vad skiljer äkta, högkvalitativ design från billigare, simplare varianter som det inte ligger lika mycket tanke bakom? Är det färgvalet, komplexiteten, eller helt enkelt prislappen? Naturligtvis är den frågan svår att svara på. Några av våra mest kända designklassiker är väldigt enkla i sin utformning, exempelvis den kända finska designern Alvar Aaltos klassiska pall vid namn Artek. Den är en riktigt klassiker i designsammanhang och ställs ofta ut på olika anrika museum världen över, där den hyllas för sin enkelhet, tidlöshet och vackra design. Det betyder att det inte måste vara komplext och svårt att förstå sig på, eller ens färgglatt (pallen är i enkelt trä), för att betraktas som äkta design. Något som däremot brukar tas upp i dessa sammanhang är funktionen och formens samverkan. När det gäller design av absoluta toppklass måste båda parametrarna tas i beaktande: bra design ska inte bara vara snygg, utan också ergonomisk och funktionell.

Inredning är mer än bara yta

Tanken att form och funktion ska samverka för att bilda en designfilosofi som inte inkräktar på det praktiskt fungerande vardagslivet, är något som kan vara lätt att glömma bort. Vi bygger små stilleben i våra hem, köper soffor som är vackra men hemskt obekväma, och låter helt enkelt inte hemmet visa att det är någon som bor där på riktigt. Hemmet liknar en perfekt lägenhetsannons eller ett reportage i någon lyxig, opersonlig inredningstidning. Då kan vi dock, så att säga, råka skjuta oss själva i foten. Precis som att äkta designklassiker också är bekväma och fungerar i praktiken, måste hem som andas tidlöshet, unicitet och stilfullhet vara fungerande och gå att leva i. Men hur hittar vi tillbaka till det lagom stökiga, hemtrevliga hemmet som är vackert och personligt på en och samma gång – och som dessutom faktiskt går att bo i? Den ekvationen är något som de professionella inredarna är proffs på. Genom att ta en kurs kan man lära sig enkla regler för att lyckas med inredningen, och låta ergonomin och funktionen samverka med formen på ett klassiskt men trendigt sätt.

Bra produkter som är snygga i sig själva

För att hemmet ska bli trevligt att bo i för alla medlemmar i hushållet, måste dess utformning bygga på fungerande produkter som är mer än bara estetiskt tilltalande. De måste även vara bekväma och enkla att hålla efter och använda. Det blir snabbt alltför jobbigt att hålla hemmet tjusigt och tilltalande, om det kräver för mycket i form av att ställa i ordning dekorativa stilleben, sortera böckerna i färgordning eller placera kuddarna enligt ett visst schema så fort någon suttit en liten stund på sängen. Satsa istället på bra produkter som är snygga och bekväma i sig själva. Exempelvis kan ett set snyggt skrynkliga lakan och sängkläder i trendigt linne skapa den lagom ordnade känslan snabbt och enkelt, helt utan dyra överkast som måste draperas perfekt. Ligger de dessutom på en klassiskt snygg och bekväm säng behövs inte mycket mer. Exempelvis är en ergonomisk kontinentalsäng billig online, så det behöver inte bli särskilt dyrt heller.

Posted mars 8, 2018 in: Design by linn

fudge-lite