Inredningsdesign

Att jobba med inredningsdesign innebär att man jobbar professionellt med att skapa rum och hem som är både funktionella och vackra, och som passar ägarens personliga stil.

Titeln ”inredningsdesigner” ska dock inte förväxlas med ”inredningsarkitekt”. ”Inredningsarkitekt” är en skyddad titel i Sverige, vilket betyder att man bara får kalla sig för det om man har gått en utbildning vid Konstfack eller Högskolan för design och konsthantverk, och därefter ansöker om medlemskap i Svenska Inredningsarkitekters Riksförbund. ”Inredningsdesigner” får däremot vem som helst kalla sig för, som anser att hen är tillräckligt kvalificerad för att ta sig an uppdrag som sådan. Därmed inte sagt att det inte krävs utbildning för att faktiskt klara av jobbet som inredningsdesigner, eller att det inte är en svår bransch att slå sig in i – det finns bara inga officiella krav.

Eftersom kraven på utbildning skiljer sig åt mellan de två yrkena, är det kanske inte förvånande att de också ägnar sig åt olika arbetsuppgifter. En inredningsarkitekt kan göra allt som en inredningsdesigner kan, men kan även utföra mer omfattande designarbeten i ett hem, som att flytta väggar. En inredningsdesigner koncentrerar sig istället på färg och form, till exempel genom att måla väggar, möblera rum och ställa in dekorationer som kuddar och vaser. Om du känner dig tillräckligt inspirerad och motiverad finns det med andra ord inget som hindrar att du agerar inredningsdesigner i ditt eget hem. Om du vill hitta inspiration kan du alltid utgå från en kudde från Svenskt Tenn, som finns i en uppsjö olika mönster och färger. En viktig aspekt av inredningsdesign är nämligen att skapa en sammanhängande helhet när det gäller färgval, och gnom att välja ut en av färgerna från kudden som utgångspunkt för rummets tema bibehåller man en röd tråd genom hela inredningen.

Det finns flera sätt att jobba som inredningsdesigner, men det kanske vanligaste är att ha en egen firma, och arbeta som frilans. För att kunderna ska våga anlita en (vilket ju innebär att de släpper in en i deras hem) är det viktigt att man kan visa upp arbetsprover. Har man inga tidigare uppdrag i sin portfolio, får man istället skapa en portfolio genom att inreda sitt eget hem, sina vänners hem eller hyra en lokal att inreda, för att visa upp sin stil och sin bredd. Inredning är ju högst personligt, och det är viktigt för kunderna att få en uppfattning om hur man inreder innan de kan bestämma sig.

Posted mars 27, 2018 in: Design by linn

fudge-lite