Ha koll på ny design

Många personer är intresserade av moderna antikviteter och design, och många följer aktiviteten på auktionshus och onlinesajter för att förkovra sig i sitt intresse. Att titta på gammal design på auktionshus är ett sätt att kunna hitta sådant som man även med en lite mindre plånbok kan ha råd att köpa. Men när designintresset växer sig så stort att man redan har koll på alla modernistiska stålrörsmöbler och skrivbord i artdeco-stil, när man redan har alla böcker i stil med “500 chairs” och “500 tables”, så kan man ställa sig frågan: hur bra koll har jag på den moderna designen egentligen?

Flertalet butiker online säljer design, exempelvis Shopello, och att besöka sådana hemsidor är ett bra sätt att hitta den design som formges och tillverkas idag. Visst är det spännande med former som reflekterar vår samtid; med möbler som spränger gränser och ifrågasätter våra invanda rutiner och vanor; och nya material som är mer miljövänliga och återvinningsbara?

Ett annat sätt att hålla sig uppdaterad om senaste nytt inom designvärlden är att läsa tidningar inom området. En sådan tidning är Form, som är en av de äldsta designtidningarna. Den grundades 1905 och behandlar allt från industridesign till arkitektur och möbeldesign samt textil, grafisk formgivning och konsthantverk. Den utkommer med sex nummer om året och har vunnit pris för Årets Tidskrift. Om man ser på den internationella nivån så finns det naturligtvis fler tidningar, till exempel Architectural Digest, Vogue och Harper’s Bazaar.

Man kan också bli medlem i Svensk form, som är en ideell förening som också ger ut tidningen Form. De anordnar mässor och tävlingar inom designområdet. Till exempel kan den som är ung vara med och ansöka om att få en utmärkelse i tävlingen Ung Svensk Form. De delar också ut priset Design S som är en av de största designutmärkelserna man kan få i Sverige. Studera pristagarna, så hittar du det allra senaste inom design och formgivning!

Ett annat tips är att gå på arkitekturmuseum, till exempel Arkdes i Stockholm. Det ligger precis bredvid Moderna museet och för det mesta är det gratis inträde till deras utställningar. Även om man inte alltid hittar purfärsk design på ett museum, så kan det finnas mängder med inspiration att hämta för den designintresserade. Till exempel så hade de en Josef Frank-utställning för inte länge sedan, och då fick man kika in i hans skissböcker och få en glimt av arbetsprocessen för hans mönster, vilket var väldigt intressant.

Posted september 10, 2018 in: Okategoriserade by linn

fudge-lite