Starta eget företag som designer

Kvinna i bilDet finns olika vägar att kunna arbeta med design, ett sätt är att starta eget företag. Som egen företagare har du total kontroll över den kreativa processen och behöver bara anpassa dig till kundens önskemål. Tyvärr får du också ta hela den ekonomiska risken, men det kan det vara värt. Du har ju också möjlighet att själv välja vilken din målgrupp du vill rikta dig till. Innan du startar eget är det bra att ha några prov på din design som du kan visa upp för presumtiva kunder, så de vet vad de har att vänta sig.

Om du behöver bil i din verksamhet kan det ofta vara idé att leasa en företagsbil istället för att använda din egen privata bil. Det finns olika typer av avtal på tjänstebilar, men du har flexibiliteten att välja en ny eller en begagnad, beroende på din ekonomi och dina behov. Det kan ju också vara så att du har andra behov i ditt företag, så istället för att köpa en ny privat bil kan du välja företagsbil med den utrustning du behöver till en tjänstebil istället. Har du anställda kan det också vara en attraktiv förmån att erbjuda dem. Din bilfirma hjälper dig att räkna på olika alternativ så du kan välja det som passar dig och ditt företag bäst.

Dator med bild på jackaEn annan sak att tänka på när du startar eget inom design är upphovsrätt. Det finns en många immaterialrättsliga lagar och regler som du måste ha kännedom om när du startar, både för att skydda din egen design från att kopieras av andra, men också så du inte själv omedvetet gör intrång på någon annans upphovsrätt. Även om man som designer vill vara originell och göra sin egen grej är det bra att veta vad andra gör, inte minst för att kunna möta sina kunders önskemål. Då är det bra att veta var gränsen går mellan att inspireras av någon och att kopiera.

På dagens arbetsmarknad finns det färre och färre fasta anställningar och många företag använder antingen tillfälligt anställd personal eller frilansare. Det har lett till att allt fler väljer att starta eget företag, inte minst inom designbranschen. Inom design och många andra kreativa yrken är det svårt att hitta en fast anställning, speciellt en där man får utlopp för sin egen kreativa sida. För att lyckas med sitt företag krävs dock mycket mer än att vara en bra designer.

Posted maj 18, 2018 in: Design by linn

fudge-lite