Danska designklassiker som håller måttet

Dansk design har alltid varit känd för att leverera tidlösa klassiker. En av Danmarks mest kända formgivare var Arne Jacobsen, som skapat några av våra mest folkkära klassiska möbler och inredningsdetaljer.

Design som tillverkas än idag

Arne Jacobsen föddes år 1902 och började i tjugoårsåldern studera till arkitekt vid Köpenhamns konstakademi. År 1930 inledde han ett samarbete med en dansk tillverkare vid namn Fritz Hansen, och tillsammans har de framställt ett flertal designklassiker som tillverkas än idag.

Till designhotellet SAS Royal Hotel i Köpenhamn designade Jacobsen samtliga möbler till öppningen i slutet av 1950-talet. I samband med detta kom klassiker som fåtöljen Ägget och stolen Sjuan till. När läkemedelsföretaget Novo Nordisk lade en beställning på stolar till personalmatsalen arbetades en annan designklassiker fram, nämligen stolen Myran. De två stolarna Sjuan och Myran, samt ett flertal andra möbler designade av Jacobsen, är båda tillverkade i formpressad plywood. Detta material var Arne Jacobsen en av de första att tillverka möbler av, då tekniken för att böja trä tidigare varit okänd.

Dansk design utanför Danmark

Arne Jacobsen hann under sin karriär även designa inredning för stadshus och ambassader på olika platser i Europa. På så vis såg han till att den danska designen tog klivet utanför landets gränser och fick spridning till den breda massan. Jacobsen tillbringade även en kortare period i Sverige, då han på grund av sitt judiska ursprung blev tvungen att fly från Danmark under andra världskriget. Under sina två år i Sverige designade han tapeter, tyger samt fritidshus innan han flyttade tillbaka till Danmark vid krigets slut.

En av de som inledde sin karriär genom att arbeta hos Jacobsen var Hans J Wegner. Han fick mycket av sin inspiration från Jacobsens design, och har själv ritat klassiker som t ex Y-stolen. Stolen är tillverkad i böjträ, som är en vidareutveckling av tekniken formpressning som Jacobsen arbetade mycket med.

Posted mars 3, 2021 in: Design by Rebecka

fudge-lite