Design kan sälja en produkt

Steget från underhållningsbranschen till designvärlden är inte långt. En av Paris bästa designsaffärer ägs faktiskt av Sylvia Magalie som är en fd jazzsångare. Sylvia förstod tidigt vikten av en scenkostym. ”Jag sydde mina behåar av min mormors sorgflor och försökte hela tiden skapa oväntade klädkombinationer som kunde dra publikens uppmärksamhet till scenen. Ibland köpte jag påskliljor som jag kastade över publiken innan mitt sista nummer” skriver hon i sina memoarer. Klädmodet är eklektiskt. Ibland uppstår ett sug efter 1930-talets garderob. Sångerskan Siouxie Siouxs punkband The Banshees hade Man Rays fotografier som stilideal vilket blir uppenbart när man studerar bandets logotyp, och deras skivomslag.

Från bikini till hijab

Klädmodet kan också var en indikation på hur man uppfattar sitt eget värde. L’Oréals kampanj ”Because you are worth it”, pekade i den riktningen. Det finns stora kulturella skillnader mellan Öst och Väst. I muslimska länder uppmanas kvinnor från tidig ålder att inte väcka uppmärksamhet, vilket förstärks i vuxen ålder genom bruket av hijab och slöja. Hur ska man tolka de lättklädda kvinnorna i Europa? Är detta ett försök att visa att man önskar männens uppmärksamhet? Tänker männen eftersom de inte är vana vid denna typ av klädsel hos kvinnorna, i sina hemländer.

Världen dras med i förändringar

När Pompeji upptäcktes på 1780-talet resulterade det i en renässans för den klassiska arkitekturen. Det esplanadsystemet som skapades i Paris under Napoleon den tredje, stod modell även för Stockholm. Det finns alltid en viss nostalgi för det gamla, oavsett om det rör sig om design eller stadsplanering. August Strindberg skrev en berömd dikt när slummen revs och fick ge plats åt Karlaplan, Narvavägen och Kommendörsgatan på 1880-talet. Om man tar en promenad längs Karlavägen en söndagsmorgon i april är man benägen att hålla med Strindberg om att det är rätt att bejaka framtiden. Den framtid som så småningom ska bli vår forntid.

Posted maj 22, 2021 in: Design by Rebecka

fudge-lite