Lys upp i vintermörkret med rätt belysning

Design är ett brett begrepp som berör många områden. Man kan säga att allt som har skapats med en tanke och syfte bakom har en egen design. Saker kan designas för att uppnå ett estetiskt eller funktionellt syfte. I många fall både och. Att välja rätt belysning handlar enligt många om att välja en belysning som uppfyller en eftertraktad funktion och beroende på vad belysningen ska användas till passar olika sorters belysning olika bra.

Belysning för offentliga miljöer

I offentliga miljöer är belysning viktigt. Områden som parker, trottoarer, arbetsplatser, restauranger och offentliga toaletter ska belysas på ett tillfredsställande sätt och där är funktionen främst i fokus. Hur belysningen ser ut spelar mindre roll. Rätt belysning på rätt plats är viktigt för att en verksamhet eller en plats ska kunna uppfylla sin funktion och fungera optimalt. Det gäller därför att anpassa belysningen efter ändamålet. En restaurang har exempelvis behov av en sorts belysning och en industrilokal en helt annan. Hos Light by Sweden kan man hitta belysningen för de flesta offentliga miljöer både inomhus och utomhus. De har även specialbelysning för industrier som är i behov av bra arbetsbelysning.

Belysning och design

När vintermörkret kommer blir belysningen extra viktig både i offentliga miljöer och i det egna hemmet. Belysning kommer dock i en mängd olika utföranden och varianter. Det finns något för alla. En lampa kan faktiskt se ut precis hur som helst, vilket i många fall gör lampan till ett litet konstverk i sig. Många vill ha en lampa som passar med övriga inredningen då fel lampa på fel plats kan se malplacerad ut eller dra ner inredningen. Dock kan exempelvis kristallkronor eller äkta danska designade lampor vara väldigt dyra, men oftast får man vad man betalar för och andrahandsvärdena på den typen av lampor är också höga.

Posted november 29, 2021 in: Design by Rebecka

fudge-lite