Gustavsbergs porslinsfabrik
På Värmdö öster om Stockholm bedrivs fortfarande porslinstillverkning av den anrika Gustavsbergs porslinsfabrik som startades redan 1825. All tillverkning på platsen sker för hand. Under senare år har området förändrats oerhört mycket, sedan tillverkningen av sanitetsporslinet har flyttats utomlands och ett bostadsområde har byggts på stora delar av det gamla fabriksområdet. Mitt intresse för Gustavsbergs historia och dess nära samband med porslinsfabriken väcktes då jag själv flyttade in i ett av dessa nya bostadshus. Jag flyttade dit 2017 från Järfälla. Det var skönt att komma till en nybyggd lägenhet och min flytt underlättades av flyttstädning Järfälla som tog hand om allt i den gamla bostaden medan jag och min familj kunde koncentrera oss på det nya boendet.
Jag blev nyfiken på den gamla fabriken på vars område jag nu bodde. Jag hade i hela mitt liv levt nära fabrikens produkter utan att tänka på det. Deras klassiska logotyp med det stiliserade stockankaret dyker upp ur minnet. På resor runt om i världen är det alltid roligt att se fabrikens produkter i badrummet på hotellet. Deras badkar, handfat och toalettstolar har jag och min familj hittat på hotell i bland annat Moskva, Lissabon och Vancouver. Sanitetsporslinet var en stor del av produktionen i Gustavsberg mellan åren 1937 och 2014. 1937 var ett märkesår för Gustavsberg av ytterligare en anledning. Detta år anställdes den unge formgivaren Stig Lindberg som skulle bli fabriken trogen till sin död 1982. När han först kontaktade fabriken 1936 gick den ekonomiskt dåligt och de var osäkra på om de kunde anställa Lindberg ens på ett kortare sommarvikariat. Den självsäkre Lindberg lär ha sagt att om han blev anställd skulle han se till att det blev arbete på fabriken.
Stig Lindberg ligger bakom sådana eftertraktade designklassiker som “Berså” och “Spisa Ribb“. Lindberg blev anställd och togs under den konstnärlige ledaren Wilhelm Kåges vingar. 1949 övertog Stig Lindberg själv rollen som konstnärlig ledare för fabriken. Lindbergs design och Gustavsbergs porslinsfabriks produkter föll den svenska allmänheten i smaken. Samtidigt som fabrikens sanitetsporslin och diskbänkar monterades in i allt fler nybyggda bostäder köpte alla Sveriges hemmafruar och mammor fabrikens bruksföremål och ställde in dem i sina nya moderna kök. Under rekordåren producerade Gustavsberg även en hel del plastföremål i det nya flexibla materialet.
Under de senaste åren har flera serier av bland annat Stig Lindberg och Wilhelm Kåge återintroducerats och kan återigen köpas direkt av fabriken. Samtidigt köps dessa åtråvärda produkter alltid för stora belopp på auktioner runt om i Europa. Gustavsbergs porslin har alltid deras klassiska logotyp och ett tillverkningsårtal präntat i botten. Fabrikens arbete är högt uppskattat runt om i världen och de får ofta specialbeställningar på exempelvis serviser från stora internationella företag. Fabriken är Kunglig hovleverantör och den fick förtroendet att tillverka H.M. Konungens 70-årspresent år 2016 samt den officiella gåvan från folket och Riksdagen till Kronprinsessparets bröllop år 2010.
Det är idag lätt att köpa fabrikens produkter. Tycker du om tidlös design i form av praktiska bruksföremål, kan du utrusta ditt kök med varor av yppersta kvalitet i benporslin från Gustavsbergs porslinsfabrik. Samtidigt som du bevarar en bit av svenskt kulturarv.